TRABZON MİLLETVEKİLİ GELİR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN KANUN TASARISININ 16NCI MD. VERİLEN ÖNERGE ÜZERİNDE TBMM GENEL KURULUNDA YAPTIĞI Tasarının 16?ncı maddesi lisanslı depoculuğun önündeki vergi engellerinin kaldırılmasına ilişkin olarak Katma Değer Vergisi Kanunu?nda da bir düzenleme yapılmasını öngörmektedir. Madde esas itibarıyla doğru şeyleri düzenliyor. Bizim önergemiz, burada, bir düzeltmeye yöneliktir, bir ifadenin daha iyi yazılmasına yöneliktir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz alışveriş merkezi geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.
M. AKİF HAMZAÇEBİ?NİN
Bu önerge vesilesiyle Tasarıda yer alan iki madde üzerinde de görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Birincisi, tasarının 12 (g) maddesi, diğeri de tasarının 19?uncu maddesi. 12 (g) maddesinde verilen bir önergeyle değişiklik yapıldı, biraz sonra verilecek olan ve muhtemelen kabul görecek olan bir önergeyle de 19?uncu maddede aynı mahiyette bir değişiklik yapılması öngörülmektedir.
Bu iki değişikliğin düzenlediği husus şudur: Başbakanlık merkez teşkilatının satın alacağı otomobil, arazi taşıtı, uçak ve diğer her türlü motorlu taşıt araçları nedeniyle Başbakanlık katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi ödemeyecektir.
Bu düzenleme Anayasa?nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devletin bir cebinden öbür cebine gidiyor düşüncesiyle bu düzenlemeyi savunmak mümkün değildir. Aynı mantığı o zaman devam ettirelim, Başkanlığın satın aldığı bütün her şey için katma değer vergisinden istisna düzenlemesi yapalım. Devletin satın alacağı bütün mallar, hizmetler için katma değer vergisi istisnası getirelim. Bunun sonu yoktur. Devlette çalışanların ücretlerini gelir vergisinden istisna edelim nasıl olsa bir cepten öbür cebe gidiyor düşüncesiyle. Bu düzenlemenin hiçbir mantığı yoktur.
? Başbakanlığa, anlamı belli olmayan, mantığı belli olmayan bir anlayışla, bir imtiyaz tanınmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanunu?na baktığımızda, istisnaların belirli sektörler ve alanlar itibarıyla düzenlendiğini görürüz. İhracat istisnası, sosyal ve askerî amaçlı istisnalar, taşımacılık istisnası, deniz ve hava taşıt araçlarının imal, inşası ve bunlarla yapılan nakliyeye ilişkin istisna; bunları daha çoğaltabiliriz, hep alanlardır, sektörlerdir. Şimdi, ilk defa bir tüketiciye yönelik olarak -ki, o da Başbakanlık- kişiye yönelik bir düzenleme yapıyoruz.
Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bunu, Türkiye'nin vergi sistemi açısından, kusura bakmayın, bir kara leke olarak görüyorum. Dün gece kabul edilmiş olan, 19?uncu maddede verilecek olan önergeyle katma değer vergisine, Türkiye'nin vergi sistemine bir kara leke sürüyoruz. Bu lekeyi, eğer kabul edersek, kabul edilirse bu Hükûmet, bu Parlamento sürmüş olacaktır.
Bu Katma değer vergisinin mantığına aykırıdır. Katma değer vergisi, tüketiciler arasında bir ayırım yapmaz, üretim sektöründeki üretici tercihlerini etkilemez, faktör arzını etkilemez. Tarafsız bir vergidir katma değer vergisi. Devlete buzdolabı satan katma değer vergisini devletten tahsil edecek, herhangi bir sorunla karşılaşmayacak, otomobil satan katma değer vergisi tahsil etmeyecek. Üretim sırasında, üretim sürecinde yüklendiği katma değer vergisini alabilmek için de devletten aylarını, yıllarını verecek. Yeminli mali müşavire gidecek. Yeminli müşavir rapor düzenleyecek. Ona bir ücret ödeyecek. Süre geçecek. Vergi dairesine gidecek.
Peki, devlete buzdolabı satana, devlete gıda maddesi satana aynı formaliteyi niye getirmiyorsunuz? Bu, bir inat düzenlemesidir. Hükûmet tasarısında Başbakanlık olarak geldi. Mantığını bulamıyorum. Başbakanlığa verilmiş bir imtiyazdan Başbakanlık bütün ısrarlı eleştirilere rağmen vazgeçmek istememektedir. Bir inat düzenlemesidir. Bunu bir kez daha bilgilerinize sunuyorum.
Bu ayıptır. Gelin bunu kabul etmeyelim. 19?uncu maddede kabul etmeyelim. Geri dönüp, tekriri müzakere ile de 12?nci maddenin (g) bendindeki düzenlemeyi çıkaralım.
Başbakanlığın ödeneğe mi ihtiyacı var? Verelim. Başbakanlığın ödenek sıkıntısı diye bir şey söz konusu olamaz. İstediği ödeneği maliye bakanları verir. Böyle bir sıkıntı olamaz. Sıkıntı varsa burada bütçeye ödenek ilave edelim. Burada, hemen şimdi ekleyelim.