Hamzaçebi, AKP ve CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen yeni anayasa çalışmasına ilişkin görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu

YENİ ANAYASA ÇALIŞMASI -CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ HAMZAÇEBİ -''ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİN BUGÜN İFADE ETTİĞİ SAYIN MECLİS BAŞKANI'NIN BAŞKANLIĞINDA KURULMASI PLANLANAN UZLAŞMA KOMİSYONUNUN KURULMASI VE BURAYA SİYASİ PARTİLERİN KATILMASI GEREKTİĞİ YÖNÜNDEKİ DÜŞÜNCE CHP'NİN DE ÖTEDEN BERİ İFADE ETTİĞİ BİR DÜŞÜNCEDİR'' -''SAYIN MECLİS BAŞKANI'NIN BAŞLATMIŞ OLDUĞU BU ÇALIŞMA DEVAM ETMELİDİR'' -''KURULACAK OLAN UZLAŞMA KOMİSYONUNA CHP TABİ Kİ ÜYE VERECEKTİR''

29.09.2011 13:36
ANKARA (A.A) - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Adalet ve Kalkınma partisinin bugün ifade ettiği Sayın Meclis Başkanı'nın başkanlığında kurulması planlanan Uzlaşma Komisyonunun kurulması ve buraya siyasi partilerin katılması gerektiği yönündeki düşünce CHP'nin de öteden beri ifade ettiği bir düşüncedir. Sayın Meclis Başkanı'nın başlatmış olduğu bu çalışma devam etmelidir'' dedi.
     Hamzaçebi, AKP ve CHP heyetleri arasında CHP genel merkezinde gerçekleştirilen yeni anayasa çalışmasına ilişkin görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     AKP heyetinin yeni anayasa konusunda görüşmelerde bulunmak üzere kendilerini ziyaret ettiğini belirten Hamzaçebi, AKP'nin randevu talebinde ziyaretin amacının yeni anayasa konusunda toplumun beklentilerine cevap vermek ve olumlu iklimi devam ettirmek olduğunu açıkladığını söyledi.
     Görüşmelerin bu çerçevede yapıldığını aktaran Hamzaçebi, AKP heyetinini TBMM Başkanı'nın daha önceden başlatmış olduğu ve bir Uzlaşma Komisyonu kurulması niyetini ifade eden açılıma destek verdiğini ve bu sürecin devam etmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.
     Hamzaçebi, şöyle konuştu:
     ''CHP olarak biz, 12 Eylül referandumundan sonra topluma, insanımızın özgürlük alanını genişleten, bu özgürlüklere en fazla müdahale edebilecek güç olan devletin gücünü özelde de yürütme organının yani hükümetin gücünü sınırlayan bir anayasa ihtiyacını ortaya koymuştuk. Adalet ve Kalkınma partisinin bugün ifade ettiği Sayın Meclis Başkanı'nın başkanlığında kurulması planlanan Uzlaşma Komisyonunun kurulması ve buraya siyasi partilerin katılması gerektiği yönündeki düşünce CHP'nin de öteden beri ifade ettiği bir düşüncedir. Sayın Meclis Başkanı'nın başlatmış olduğu bu çalışma devam etmelidir. Kurulacak olan Uzlaşma Komisyonuna CHP tabi ki üye verecektir. Görüşmeler esas olarak bu çerçevede sürmüştür. bu çerçevede çeşitli görüşler ifade edilmiştir. Şunu söylemeliyim mi anayasalar birer toplumsal sözleşme metinleridir. Yani toplumun en geniş mutabakatla uzlaştığı, üzerinde mutabık kaldığı metinler olmalıdır. Bu şekliyle olduğu takdirde anayasalar toplumsal sözleşme metni tanımına uygun olarak yapılmış olurlar. Parlamentonun önünde en önemli mesele budur. Yapılacak olan çalışmalar milletin görüşünü yansıtan, milletin en fazla mutabakatla üzerinde mutabık kaldığı konular olmalıdır. Metin bu şekilde bir çalışma ortaya konulmaya çalışıldı. Niyetler bu şekilde ifade edildiği takdirde şüphesiz olumlu olacaktır.'' CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması konusunda AKP ile herhangi bir görüş farklılığımız yok. Bugün üzerinde uzlaştığımız konu budur. Uzlaşma Komisyonu kendi çalışma prensiplerini, yöntemlerini kendisi belirleyecektir'' dedi.
     Hamzaçebi, AKP ve CHP heyetleri arasında CHP genel merkezinde gerçekleştirilen yeni anayasa çalışmasına ilişkin görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bir gazetecinin tutuklu milletvekillerinin durumunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Hamzaçebi, TBMM'nin bu dönem temsil oranının yüzde 95 düzeyinde olduğunu böyle bir parlamentonun arkasında güçlü bir halk desteği olduğunu söyledi.
     Meclis'te temsil edilmeyen yüzde 5'lik bir oran olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Onların görüşlerinin alınması, onların görüşlerinin bu anayasa sürecine dahil edilmesi gerekir. Aksi takdirde, bu parlamentoda var olan görev yapan milletvekilleri her şeyi yapabilir her şeye karar verebilir, derseniz toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa metni ortaya çıkmaz. Bu çerçevede seçilmiş olan tüm milletvekillerinin tabii ki TBMM'de olması meşruiyetin bir gereğidir. Bunu Uzlaşma Komisyonu, sayın meclis başkanı bu komisyonu kuracaktır düşüncesiyle söylüyorum, değerlendirecektir'' diye konuştu.
     Hamzaçebi, bir başka gazetecinin ''Beraber açıklama yapmamayı tercih ettiniz. Özel bir nedeni var mı?'' sorusuna, beraber açıklama yapmama yönünde özel bir niyet olmadığı yanıtını verdi.
     ''Bir yılda tamamlanmayı öngören ifadeler var AK Parti heyetinden. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken de Hamzaçebi şunları söyledi:
     ''Bir yıllık süre şeklinde onlar bir görüş ifade ettiler. Tabii ki buna Uzlaşma komisyonu karar verecektir. Uzlaşma Komisyonunu şimdiden bağlayan, onu süreyle kısıtlayan bir açıklama çok doğru değildir. Bu bir görüştür. Adalet ve Kalkanıma Partisi bu konuda bir görüş ifade etti. Elbette bir şeye başlıyorsanız, başlayacaksanız bunun bir nihai tarihinin olması gerekir. Bu nihai tarihi komisyon kendi çalışmalarında toplumsal beklentilere uygun olarak değerlendirecek, kararlaştıracaktır. Sonuçta Uzlaşma Komisyonu'nun kurulması konusunda AK Parti ile herhangi bir görüş farklılığımız yok. Bugün üzerinde uzlaştığımız konu budur. Uzlaşma Komisyonu kendi çalışma prensiplerini, yöntemlerini kendisi belirleyecektir.''
    
     -''İYİ NİYETLİ VE OLUMLU YAKLAŞIM''-
    
     CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''CHP'nin kırmızı çizgilerinin olup olmadığı'' yönündeki soru üzerine de iki siyasi partinin yapmış olduğu bu görüşmede ''anayasayı şöyle yapalım, böyle yapalım'' şeklinde bir çerçeve çizilmesinin doğru olmadığını ifade etti. Bu konunun Uzlaşma Komisyonu tarafından değerlendirileceğini vurgulayan Hamzaçebi, çalışmanın bütün toplumun görüşlerini yansıtmasının önemli olduğuna dikkati çekti. ''Çoğunluk görüşüne dayanarak 'Mecliste çoğunluğumuz var' diyerek hiçbir siyasi parti bir anayasa yapım işine kalkışmamalıdır. Böyle bir görüş bugün ortaya konulmuş değildir. Uzlaşma Komisyonu kurulması konusunda karşılıklı olarak iki siyasi parti de olumlu görüşlerini ifade etmişlerdir'' diyen Hamzaçebi, bu olumlu görüşün kamuoyundaki olumlu bekleyişi güçlendireceğine inandığını kaydetti.
     Hamzaçebi, komisyonun uzun bir çalışma yapacağını ve gelişmeleri hep beraber göreceklerini de söyledi.
     Bir saatlik bir görüşme yapıldığı hatırlatılarak, ''Hep AK Parti heyeti mi konuştu? Sizin bir öneriniz olmadı mı?'' sorusunu yanıtlayan Hamzaçebi şunları söyledi:
     ''Sonuçta mutabakata vardığımız konu Uzlaşma Komisyonu'nun kurulmasıdır. Bu esasen başlamış olan bir süreçtir. Sayın meclis başkanı siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret etti. Bizim genel başkanımızı da ziyaret ettiler. Bu ziyarette de sayın Kılıçdaroğlu, Uzlaşma Komisyonunun kurulması konusunda CHP'nin olumlu görüşünü ifade ettiler. Bugün mutabık kaldığımız konu budur. Bir olumlu bakış. Herkes bu işin başlamasını arzu ediyor. Biz de arzu ediyoruz, bunda mutabıkız. Ama tabii ki bir saatlik görüşme içerisinde toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa, meşru bir anayasa ne demek bunları tartıştık. Bir anayasanın meşruiyet sorunu olmaması için halk iradesinin en güçlü şekilde bu anayasanın arkasında olması gerekir. Şart budur aslında.''
     Hamzaçebi herkesin bu sürece iyi niyetle ve olumlu yaklaşması gerektiğini, CHP'nin böyle davrandığını ve samimi olduğunu da söyledi.
    
     -BDP'NİN MECLİS ÇALIŞMALARINA KATILMASI-
    
     BDP'nin TBMM çalışmalarına katılma kararı almasını nasıl değerlendirdiği de sorulan Hamzaçebi, ''BDP'nin bu kararını olumlu bulduğumu ifade ediyorum. Meclis çatısı altında çalışmalara katılacak olmaları, yasamanın bütün faaliyetlerinde yer alacak olmaları son derece olumludur. Meşruiyetin gereği seçilmiş olan tüm milletvekillerinin TBMM'de olmasıdır'' karşılığını verdi.
     (Bitti)
     (BAR-SET-İC)
 

 

 

 

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm atanmış zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.