Sıra gençlerin karar mekanizmalarına katılmasına geldiğinde, 'senin yaşın küçük' denilerek kenara oturtulmasını doğru bulmuyorum

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ?Sıra karar mekanizmalarına katılmaya geldiğinde, 'senin yaşın küçük' denilerek kenara oturtulmasını doğru bulmuyorum. Belki 18 yaşı da dünyadaki gelişmeye paralel olarak tartışmaya açmakta yarar var? dedi.

Ulusal Gençlik Parlamentosu'nun 64 ilden temsilcilerini kabul eden Hamzaçebi, demokrasinin var olan tek meşruluk kaynağı olduğunu belirterek, ?Ancak demokrasinin fetişleştirilmesi olarak ifade edebileceğimiz, sorunları tartışmaya yanaşmayan yaklaşımlar, demokrasiye zarar veriyor? görüşünü ifade etti. Türkiye de dahil olmak üzere demokrasilerin önündeki en temel sorunun ?demokrasilerin demokratikleştirilmesi? olduğunu savunan Hamzaçebi, bugün demokrasiyi sadece seçimlere, Anayasa'da yazılı kurallara ve hakların varlığına indirgeyen anlayışın, Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelerde de olduğunu söyledi.

Demokrasilerin güçlü olduğu ülkelerin hepsinde güçlü bir sivil toplumun bulunduğunu kaydeden Hamzaçebi, bu açıdan gençlerin oluşumun önemsediğini kaydetti. Sivil toplum ve demokrasi ilişkisinin, demokrasiyi sağlıklı kıldığına işaret eden Hamzaçebi, şunları kaydetti:

?Sivil toplum ne kadar güçlüyse, siyasal iktidarlar sivil toplumdan ne kadar besleniyorsa o yönetim o kadar demokratiktir, o kadar meşrudur. Sivil toplum iknaya, uzlaşmaya dayanır. Bunun karşısında konumlanan devlet ise güce, baskıya, zora dayanır. Devleti, gücü, siyasal toplumu dengeleyebilmek için sivil toplumun olağanüstü ölçüde güçlü olması gerekir. Sizlerin bu oluşumu Türkiye'de sivil toplumu güçlü kılacak, dolayısıyla demokrasiyi daha güçlü kılacak bir oluşumdur. Bu yüzden sizleri yürekten kutluyorum. Klasik demokrasinin geleneksel kurumlarındaki tartışmalar, vatandaşın o kadar ilgisini çekmiyor. Böyle bir problem var, bu Türkiye demokrasisinin çok temel sorunudur. Sivil oluşumlar, siyasetin geleneksel kurumların eksikliğini gideren, onu tamamlayan güzel oluşumlardır. Demokrasiler bu oluşumlarla güçlü olur. Siyasi partiler ve parlamentolar dışında sivil inisiyatiflerin çok güçlü olması gerekiyor.?

Hamzaçebi, gençlere, ?Sizlerin siyasette daha fazla yer alma isteğiniz demokrasimizin hedefi olmalıdır, tüm partilerin hedefi olmalı. CHP olarak biz sizin bu hedefinizi samimiyetle destekliyoruz. Önümüzdeki seçimlerde bunun örneklerini inşallah göreceksiniz. Bunu size CHP olarak ben taahhüt ediyorum? dedi.

Ulusal Gençlik Parlamentosu içinde lise öğrencilerinin de olduğuna işaret eden Hamzaçebi, 18 yaşın altındaki gençlerin oy verme hakkı olmadığını, oysa tüm dünya ekonomilerinin ve reklam stratejilerinin hedefinde olduklarını söyledi. Hamzaçebi, ?Sıra karar almaya, karar mekanizmalarına katılmaya geldiğinde, 'bir dakika, senin yaşın küçük' denilerek kenara oturtulmasını doğru bulmuyorum. Belki 18 yaşı da dünyadaki bu gelişmeye paralel olarak tartışmaya açmakta yarar var diye düşünüyorum? görüşünü kaydetti.

Hamzaçebi, bir öğrencinin ?Seçilme yaşının indirilmesine ilişkin çalışmalara CHP destek vermekten çekindi. Seçilme yaşının 25 olması doğru mu- Yeni anayasada gençleri destekleyen düzenlemeler olacak mı-? sorusuna, Anayasanın hedefinin devleti korumak değil, insani korumak olması gerektiğini söyledi. ?Bugün demokrasinin en temel sorunu devletin bireyin hayatında aşırı derecede güçlü olmasıdır? diyen Hamzaçebi, çağdaş anayasacılığın devletin gücünün sınırlanmasıyla eşanlamlı olduğunu savundu.

CHP olarak TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasında devletin gücünü sınırlayan, bireyin hak ve özgürlüklerini genişleten bir anlayışla oturduklarını belirten Hamzaçebi, getirdikleri bütün önerilerinin de bu çerçevede olduğunu söyledi. Hamzaçebi, ?Seçilme yaşının 25 yaşın altına çekilmesi, CHP'nin programında olan bir hedeftir. Hiç tartışma yoktur. 18 yaşa çekilmesi konusuyla ilgili söylenenler, bizim programımız karşısında geçerli değildir? dedi.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen bir hafta beklemek zorunda.