AKP, parlamentonun bütçe hakkını elinden almak için ne gerekiyorsa yapmaktadır

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Sayıştay Başkanlığı'nca hazırlanan 132 denetim raporunun, TBMM'ye sunulmamasının hiçbir gerekçesinin kalmadığını ifade ederek, ?TBMM Başkanı, anayasal görevini yerine getirerek, bu raporların TBMM'ye intikalini sağlamalıdır. Bu görev Meclis Başkanı'nın aynı zamanda millete karşı sorumluluğudur? dedi.

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, Sayıştay Başkanlığı'nca hazırlanan 132 denetim raporunun, TBMM'ye sunulmasının engellenmesine ilişkin sürecin, CHP'nin haklılığını ortaya koyacak şekilde işlediğini; parlamentonun bütçe hakkının elinden alındığını, hukuksuzlukların üzerinin örtülmek istendiğinin net bir şekilde ortaya çıktığını savundu.

Sayıştay Kanunu'nun, 4 Temmuz 2012'de 6353 sayılı kanun ile değiştirildiğini anımsatan Hamzaçebi, CHP'nin tüm uyarılarına karşın denetim raporlarının, TBMM'ye sunulmadan 2013 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlandığını belirtti.

Hamzaçebi, iktidar ve Sayıştay'ın, denetim raporlarının TBMM'ye sunulmamasının gerekçesi olarak 4 Temmuz'da kabul edilen Sayıştay Kanunu'nda değişiklik yapan kanunu gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

?Aynı gerekçe TBMM Başkanı tarafından da ileri sürüldü. Raporların TBMM'ye sunulmamasına gerekçe gösterilen 6353 sayılı Kanunun 45. maddesiyle değiştirilen Sayıştay Kanunu'nun 35. maddesine eklenen 2 fıkra, 27 Aralık 2012'de Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. CHP, bu yeni durum üzerine 24 Ocak 2013'te resmi yazıyla TBMM Başkanı'ndan Sayıştay raporlarının, TBMM'nin bilgi ve değerlendirmesine sunulmasını tekrar talep etti. CHP'nin bu talebi TBMM Başkanı tarafından 15 Şubat 2013 tarihli yazıyla, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayınlanmadığı gerekçesi ile yerine getirilmedi. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı, 13 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararın yayınlanması sonrasında CHP, 19 Nisan 2013'te bir yazıyla bu raporların Meclis'e intikalinin sağlanmasını TBMM Başkanlığı'ndan tekrar talep etti.

AK Parti milletvekilleri, Sayıştay Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, Sayıştay denetim raporlarının TBMM'ye gönderilmesi hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. Görüldüğü gibi AKP, parlamentonun 'bütçe hakkını' elinden almak için ne gerekiyorsa yapmaktadır. Şimdi siyasi iktidar, milletvekilleri kanalıyla verilen kanun teklifi ile Anayasa Mahkemesi kararının arkasından dolanmaya çalışmaktadır. Buradan TBMM Sayın Başkanı'na çağrıda bulunuyorum; 13 Nisan 2013 tarihi itibarıyla, denetim raporlarının TBMM'ye sunulmamasının hiçbir gerekçesi kalmamıştır.

TBMM Sayın Başkanı, anayasal görevini yerine getirerek söz konusu raporların TBMM'ye intikalini sağlamalıdır. Bu görev Meclis Başkanının aynı zamanda millete karşı sorumluluğudur.?

 

İşte 'bütçe hakkı'nın Meclis?in elinden alınma adımları

- 4 Temmuz 2012 tarihinde 6353 sayılı Kanun ile Sayıştay Kanunu değiştirildi.

- CHP'nin tüm uyarılarına karşın söz konusu denetim raporları TBMM'ye sunulmadan 2013 yılı bütçe görüşmeleri tamamlandı.

- Siyasi iktidar ve Sayıştay, denetim raporlarının TBMM'ye sunulmamasının gerekçesi olarak 4.7.2012 tarihli ve 6353 sayılı Sayıştay Kanununda değişiklik yapılmasını öngören Kanunu gösterdi. Aynı gerekçe TBMM Başkanı tarafından da ileri sürüldü.

- Raporların TBMM'ye sunulmamasına gerekçe gösterilen 6353 sayılı Kanunun 45. Maddesiyle değiştirilen Sayıştay Kanununun 35. maddesine eklenen 2 fıkra, 27 Aralık 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesince iptal edildi.

- CHP bu yeni durum üzerine 24 Ocak 2013 tarihinde resmi bir yazı ile TBMM Başkanından Sayıştay Raporlarının TBMM'nin bilgi ve değerlendirmesine sunulmasını tekrar talep etti.

- CHP'nin bu talebi TBMM Başkanı tarafından 15.2.2013 tarihli bir yazıyla Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının yayınlanmadığı gerekçesi ile yerine getirilmedi.

- Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararı 13 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlandı.

- Kararın yayınlanması sonrasında CHP 19.04.2013 tarihli bir yazıyla anılan raporların meclise intikalinin sağlanmasını TBMM Başkanlığından tekrar talep etti.

- AKP milletvekilleri Sayıştay Kanununda değişiklik öngören Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif Sayıştay denetim raporlarının TBMM'ye gönderilmesi hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm almak zaten karar verin. Biz mağazasında geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen tam olarak bir saat beklemek zorunda.