1982 Anayasasının kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman ve kıyıların korunması konusundaki hükümleri, bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisindedir

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1982 Anayasası'nın kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman ve kıyıların korunması konusundaki hükümlerinin, bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 113 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Tabiat Kanunu İzleme Girişimi tarafından Tabiat Kanunu Müzakere Masası etkinliği düzenlendi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gündeminde yer alan konuya ilişkin düzenlenen toplantıya hükümeti temsilen kimsenin katılmamasını, önemli bir eksiklik olarak niteledi.

İnsanların ekolojik sisteme verdiği zararın gün geçtikçe arttığını vurgulayan Hamzaçebi, bu durumun tüm canlıların varlıklarını koruma ve sürdürmeleri açısından tehlike oluşturduğunu belirtti.

Hamzaçebi, bu tehlikenin ortaya çıkışı ve giderek artmasının, dünya gündemine sürdürülebilir kalkınma denilen kavramı getirdiğini ifade ederek, artık çevrenin tüm kalkınma kararlarının verilmesinde ve uygulanmasında bir faktör olarak dikkate alındığını anlattı.

Dünyanın konuyla ilgili uzun yıllar önce harekete geçtiğini aktaran Akif Hamzaçebi, şöyle devam etti:

?Gelişmiş ülkeler tarafından konuya ilişkin önemli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor. Türkiye'nin de bu adımlara paralel çevre ve doğa konusunda daha koruyucu bir yaklaşıma sahip olması beklenirken, gelişmeler tam tersi yönde oldu. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemindeki tasarının hükümleri, bize bunu göstermektedir. Türkiye bir yandan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda katılımcı bir anlayışla uzlaşmacı bir anlayışla anayasa yapmaya çalışırken, öte yandan o anayasanın çevre hükümlerinden çok daha geriye giden bir kanunu yasalaştırmak üzeredir. 1982 Anayasası'nı herkes eleştiriyor, hepimiz eleştiriyoruz. Darbe anayasası, darbe dönemi anayasası... Ama o darbe anayasasının kültür ve tabiat varlıklarıyla çevre, orman, ve kıyıların korunması konusundaki hükümleri bugünkü hükümetin anlayışının çok daha ilerisindedir.?

Hamzaçebi, tasarıyla bugüne kadar koruma altına alınmış bütün alanların, kalkınma ve sanayi için feda edildiğine dikkati çekerek, buna izin vermeyecekleri, tasarının yasalaşması durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını bildirdi.

Tabiat Kanunu İzleme Girişimi Sözcüsü Hüsrev Özkara da tasarının yeniden komisyona çekilmesine ilişkin taleplerini TBMM Başkanı ve Başbakan'a ileteceklerini belirterek, Ankara'da konuyla ilgili sokak eylemi gerçekleştirmeyi de planladıklarını kaydetti.

Viagra çok çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz mağazasında geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen biraz zaman beklemek zorunda.