Bu politika değişmediği sürece Türkiye sürekli olarak kendi krizini yaşayacaktır

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: -''Hükümetin bugün getirdiği vergi önlemleri çözüm değildir'' -''Bu politika değişmediği sürece Türkiye sürekli olarak kendi krizini yaşayacaktır''
13.10.2011 14:43
TBMM (A.A) - CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ÖTV'deki artışı değerlendirirken, bunun bir çözüm olmadığını, hükümetin ekonomi politikasını değiştirmesi gerektiğini söyledi.
     Hamzaçebi, ÖTV'deki artış ve iktidarın ekonomi politikasına ilişkin Mecliste basın toplantısı düzenledi.
     Vergi artışlarının gerekçesinin bütçe ihtiyaçları ile ilgisi olmadığını belirten Hamzaçebi, bu önlemlerin, doğrudan doğruya cari açıkla ilgili olduğunu söyledi.
     Vergi artışlarının cari açığa karşı önlem olarak düşünüldüğünü değerlendirirken, ekonomideki gelişmeleri göz önünde bulundurmakta yarar olduğunu anlatan Hamzaçebi, ''Bunları 5 başlıkta toplamanın mümkün olduğunu görüyoruz. Birincisi, kurda ciddi bir yükseliş yaşandı. Türk Lirası son üç ayda yüzde 30'a varan oranda değer kaybetti. İkincisi, cari açıkta bir düşüş oldu. Üçüncü gelişme, dışarıdan döviz girişinde meydana gelen azalma. Dördüncüsü enflasyondaki yükseliş, beşincisi ise büyümedeki düşüştür'' dedi.
     Uygulanmakta olan ekonomik programın değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:
     ''Bu programın varsayımları Türkiye'yi istikrarlı büyüme ortamına taşımaktan uzaktır. Bu programın varsayımı, Türkiye'ye sıcak para girişidir. Bu varsayım aksadığı anda büyüme tökezlenir. Türkiye'nin takati kesilmektedir, şimdi bunu yaşıyoruz. Hükümetin bugün getirdiği vergi önlemleri çözüm değildir. Belki otomobil ithalatında bir miktar düşüşü sağlayacaktır.
     İki yerde sorun var. Türkiye'nin tasarruf oranları düşüktür. İç tasarrufları artıran bir politika izlenmelidir. İkinci olarak Türkiye sanayileşme stratejini değiştirmek zorundadır. Bu politika değişmediği sürece Türkiye sürekli olarak kendi krizini yaşayacaktır.''
    
     -''Böyle bir tartışma konusu yok''-
    
     Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'un, ''İçtüzükte Genel Kurula girmek için başörtüsü ile ilgili bir yasak yok'' yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine, CHP'nin veya Türkiye'nin gündeminde böyle bir konunun, tartışmanın olmadığını söyledi. Hamzaçebi, ''Yüksek öğretimde türban konusunu Türkiye çok uzun yıllar tartıştı, bu sorun bugün çözüme ulaşmıştır. Böyle bir tabloda suni gündem maddeleri yaratmayı doğru bulmuyorum. Değerli milletvekili arkadaşımız Sayın Şafak Pavey'in protez bacağından hareketle yapılmak istenen bir düzenlemeyi başka bir tarafa çekerek, suni gündem maddesi yaratmaktadır. Her şeyden önce bu Sayın Şafak Pavey'e haksızlıktır'' diye konuştu.
     ''Köstebek'' tartışmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili dosyayı kamuoyuna sunduğunu belirterek, ''Sayın eski İçişleri Bakanı şu ana kadar bunu reddedecek bir cümleyi kullanabilmiş değildir. Bunu reddedecek bir cümlenin Sayın İçişleri Bakanı'nın ağzından çıkmasını arzu ederdik. Sayın İçişleri Bakanı, 'ben hiçbir soruşturmayı yönlendirmedim' demektedir. Ancak böyle bir telefonun olmadığını, böyle bir haber vermenin olmadığını kesin dille yalanlayabilmiş değildir'' dedi.
     Akif Hamzaçebi, ''milletvekillerine akaryakıt desteği''ne ilişkin haberlerle ilgili ''Böyle bir şey yok. Siyasi partilerin bilgisi olmadan Başkanlık Divanı böyle bir konuyu kendi aralarında değerlendirmişse bilemiyorum ama böyle bir değerlendirmeyi, yani kullanılmayan iletişim bütçesinin milletvekillerine bir başka şekilde kullandırılması şeklindeki bir uygulamayı veya düşünceyi doğru bulmadığımı peşinen ifade edeyim'' yanıtını verdi.
     Hamzaçebi ayrıca, yeni anayasa için oluşturulacak hazırlık komisyonunun toplantısının haftaya ertelenme nedeninin AKP'nin düzenleyeceği kampla bir ilgisi olup olmadığı sorusuna, ''olabilir'' yanıtını verdi. Hamzaçebi, AKP'nin anayasa konusunda izleyeceği stratejiyi milletvekilleriyle kendi kampında değerlendirme ihtiyacı duymasının normal olduğunu, komisyonun bir hafta geç toplanmasının süreci olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
     (KUB-SFS)
 

Viagra çok lezzetli değildir. Yerinde olması gerektiğini tüm seçip zaten karar verin. Biz kulüp geldi ve sevdim aldım. hemen şimdi kurtarmaz Ereksiyon Olamıyor Musunuz Sen birkaç dakika beklemek zorunda.